December 2016

“Zorgen over afhandeling bevingsschade”

 

Harm Derk Tammeling
Harm Derk Tammeling

Het eind van het jaar is de tijd om vooruit te kijken naar het volgende jaar. Zwaartepunten zijn dan de herindeling en het dossier aardbevingsschade. De raad heeft zich officieel uitgesproken dat de voorgenomen herindeling van Ten Boer en Groningen geen hinder mag ondervinden van de houding van Haren. Ik vind dat een belangrijk signaal. We moeten Haren erop wijzen dat ze Groningen en Ten Boer niet kunnen stoppen of vertragen in het herindelingstraject. Ik vind de houding van het Harener bestuur in de herindelingsdiscussie overigens waardeloos en zwak. Ze hebben zich de kaas van het brood laten eten in het voortraject. Ze hebben te lauw en niet alert gereageerd. Ze dachten altijd met Tynaarlo in de herindeling mee te gaan, maar dat viel dus tegen. Ik vind dat we er in Ten Boer goed mee bezig zijn. Inmiddels hebben alle dorpen een dorpsvisie opgesteld die in het herindelingsdocument meegenomen worden. Dat zijn puike stukjes werk van de bewoners. Het heeft veel tijd en energie gevergd om die visies van de grond te krijgen.

Dan de afhandeling van de aardbevingsschade. Ik maak me grote zorgen. Er wordt bij schademeldingen bijna standaard contraexpertise aangevraagd, er wordt veel vergaderd maar er komt bijna niets uit. Het wordt tijd dat iemand met de vuist op tafel slaat en zegt: ‘Nu gaan we aan het werk’.

Dan nog een zorg. We wonen in een plattelandsdorp, met boerderijen in de kern en dat staat onder druk. Nu blijkt dat als een boerderij herbouwd moet worden, dat een paar honderd meter uit het dorp moet gebeuren door allerlei wettelijke regels en verordeningen. Als boerderijen die soms al vele generaties op een plek staan, door dit soort zaken moeten verkassen, tast dat het plattelandskarakter van ons dorp aan. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn!

 

Deel deze pagina...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email