November 2014

Niet méér vragen van vrijwilligers

Harm Derk Tammeling
Harm Derk Tammeling

“Alle fracties zijn heel actief! Da’s goed! Zeker nu. Bij de vorige vergadering zijn een motie en twee amendementen ingediend op de verordeningen over de extra taken rond jeugdzorg en AWBZ die we er vanaf 1 januari bij krijgen van het Rijk. En dan te weten dat in het recente verleden er in de gemeenteraad van Ten Boer in een heel jaar minder werden ingediend dan hier in één avond…! Er komt waarschijnlijk bij de uitvoering van die extra zorgtaken veel terecht op de schouders van vrijwilligers. Daar schuilt een groot gevaar waar niet iedereen zich bewust van is. De samenleving moet niet om vrijwilligers draaien. Dan zijn we zoek! Wat vrijwilligers nu doen, is mooi. Maar

hun inzet met je niet normaal gaan vinden, of er ineens eisen aan stellen. Pak een gemiddeld dorp en kijk wat daar aan vrijwilligerswerk gebeurt bij onderhoud en ondersteuning van verenigingen en clubs. Dat is veel. Nog méér vragen van deze mensen gaat niet. Dat gaat onherroepelijk ten koste van andere zaken, die ook altijd al door vrijwilligers gedaan werden. Gezien de moties en amende- menten merk ik dat de fracties daar ook scherp op zijn.

De PvdA diende nog een extra motie in over de afhandeling van aardbevingsschade. Er is een onafhankelijk raads- man die gedupeerden bij hun claims kan helpen, maar de meeste mensen weten die man niet te vinden. Nu moet het college er bij de Dialoogtafel op aandringen dat ze inwoners helpen om in contact te komen met de onafhankelijk raadsman. Da’s een goed punt. Ik vind sowieso dat we veel te weinig horen van die Dialoogtafel. Ik weet niet hoeveel geld waar naartoe gaat. Hoeveel geld is al besteed, hoeveel is er nog? Waar is de Dialoogtafel nu mee bezig? Hoe maakt men inzichtelijk dat mensen ook daadwerkelijk geholpen worden? We moeten er bovenop blijven zitten. Ook al doet het college dat uit zichzelf, dan nóg vind ik dat we moe- ten blijven duwen! Ondertussen krijgt Middelstum alweer de volgende aardb ving voor de kiezen. Dat merken we wél.”

Deel deze pagina...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef de eerste reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.