Klont of Jan-in-de-zak

Klont of Jan in de zak
Klont of Jan in de zak

Basisrecept

  • 250 gram tarmebloem
  • 250 gram boekweitmeel
  • 2 eieren
  • gist
  • snufje zout
  • 1/2 liter lauwe melk

Zoete variant

  • 100 gram rozijnen en krenten geweld in rum
  • 50 gram gesnipperde gedroogde abrikozen
  • vanillesuiker
  • kaneel

Italiaanse variant

  • 150 gram rookspek
  • 100 gram zongedroogde 
  • tomaten
  • oregano
  • uienpoeder
  • geraspte kaas

Maak een beslag van de ingrediënten van het basisrecept. Laat het beslag onder een vochtige doek op een warme plek rijzen. Neem een katoenen zak (een kussensloop mag ook). Maak de zak nat met kokend water en strooi er wat bloem in. Giet het beslag in de zak en bind die met een touwtje dicht. Zorg dat er voldoende ruimte zit tussen het beslag en waar je het touwtje vastbindt want het beslag kan nog verder gaan rijzen. Kook water in een ruime pan. Doe onderin de pan een bord of steen om te voorkomen dat de zak op de bodem rust. Laat de zak met deeg in het kokende water zakken en laat het geheel zeker vier uur koken. Neem de zak dan uit het water en haal het deeg uit de zak. Laat de klont op een rooster uitwasemen. Snij de klont in plakken. Geef er gesmolten boter bij met bruine suiker of stroop. Kenners bevelen aan er uitgebakken vet spek bij te eten. Blijft er klont over, dan kun je die de volgende dag in de koekenpan even opbakken. De zoete of Italiaanse variant krijg je door de extra ingrediënten aan het beslag toe te voegen en mee te koken.

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone