Blauwe bliksem en ander weerlicht

Ingrediënten

  • 1 1/2 kilo stoofperen
  • 1 1/2 kilo aardappelen
  • 400 gram rookspek
  • pijpkaneel
  • 300 gram saucijzen of boerenmetworst
  • peper en zout
  • 2 á 3 eetlepels stroop

Bereiding

Zet de in partjes gesneden peertjes op met kaneel in water zodat ze net onderstaan. Breng de peren aan de kook, voeg de in dobbelsteentjes of reepjes gesneden rookspek toe en laat anderhalf uur zacht koken. Schep met een schuimspaan het spek en het kaneelstokje uit de pan. Voeg de in stukken gesneden en geschilde aardappelen toe en breng alles opnieuw aan de kook. Als het kookt de pan op zacht zetten. Leg na tien minuten koken de saucijzen of worst op de aardappelen. Laat dit koken tot de worst gaar is, circa tien minuten. Haal de worst uit de pan en controleer of de peren en aardappelen gaar zijn. Giet het kookvocht af en bewaar dit in een kommetje. Stamp de peren met de aardappelen fijn. Voeg wat kookvocht toe zodat de stamppot lekker smeuig is. Roer op het laatst het spek er doorheen en de stroop. Dien zo heet mogelijk op en geef er de worst bij.pan.

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone