Aardpeer

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok (Helianthus tuberosus) is een vaste plant die van oorsprong in Noord-Amerika groeit. Hij wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft in het Nederlandse klimaat de neiging zich sterk uit te breiden. Er zijn diverse rassen van deze plant, die in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 tot 3,5 meter. Zoals de naam aardpeer al doet vermoeden, worden de ondergrondse wortelknollen gebruikt.

De knol heeft geen schil en kan rauw, bijvoorbeeld als salade, worden gegeten. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Gekookt lijkt hij op melig kokende aardappels, maar smaakt minder intensief. Eenmaal uit de grond drogen de knollen snel uit en zijn daardoor in de koelkast hoogstens enkele dagen houdbaar.

Recepten

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *