Koolraap

Koolraap (brassica napobrassica) is een ouderwetse groente die wel gerekend mag worden tot de categorie vergeten groenten. Vroeger werd het veel gegeten en ook als diervoeder gebruikt. Tegenwoordig raakt hij weer meer in de belangstelling.

Koolraap behoort tot de familie van kruisbloemigen. De dikke knol is de wortel van de plant. Het jonge blad wordt snijmoes of snijkool genoemd. Waarschijnlijk is de koolraap een kruising tussen kool (brassica oleracea) en knolraap (brassico rapa), ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. Ze worden vaak door elkaar gehaald. Koolraap heeft een ruwe groen-geel-bruine schil en wordt gekookt of gestoofd gegeten. Het vruchtvlees kleurt dan geel en heeft een zachte, zoetige en aromatische smaak. Koolraap combineert goed met kaas en kaas- gerechten, gerookt vlees zoals ham en rookworst en is ook erg smaakvol bij lamsvlees. Koolraap is rijk aan vitamines en is verkrijgbaar van oktober tot en met maart. In de diepvries is geblancheerde koolraap bij –18c ̊ een jaar te bewaren.

Recepten

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *