Koolrabi

De koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teeltvormen van kool. De koolrabi is de verdikking van de stengel, de knol is dus geen wortel. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak. Onder de schil zijn beide variëteiten wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger.

De knol moet in een jong stadium, als ze 7 tot 8 cm in doorsnee zijn, worden geoogst, omdat ze anders vezelig wordt. Ook is er een ras, de witte reuzenkoolrabi, dat zeer grote knollen geeft.
De meeste koolrabi wordt in Duitsland verbouwd. In Nederland vindt in het zuiden op kleine schaal ook teelt plaats.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Deze ener-
gie-arme groente (105 kJ/100g) is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine B, vitamine C, kalium en magnesium. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig.

Recepten

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone