Koolrabi met koolrabibladsaus

In dit recept worden de bladeren gebruikt voor een frisse saus. Ideaal bij vis.

  • koolrabi-vis1 grote regenboogforel filet (ongeveer 350-400g)
  • 1 koolrabi met bladeren
  • 50 ml karnemelk
  • 4 theelepel kleine kappertjes
  • half kleine sjalot
  • 1 klein teentje knoflook
  • 3 eetlepels gladde olijfolie
  • 1 theelepel (abrikoos) azijn
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • olijfolie

– koolrabi saus
Was de koolrabi en de bladeren. Verwijder de stengels, ook van de bladeren. Schil de koolrabi en snijd de stengels eraf met de schil. Koken in gezouten water tot ze gaar zijn, voeg dan de gehakte blaadjes toe, en kook 2-3 minuten. Laat ze uitlekken en vang het kookvocht en zet apart. De bladeren onmiddellijk onderdompelen in ijswater om hun levendige kleuren te behouden. Laten uitlekken, en mengen met de karnemelk. Breng op smaak met zout en peper. Zeef door een fijne zeef, dek af en koel bewaren. Opdienen op kamertemperatuur.
– vinaigrette
Pel en snipper de sjalot en het teentje knoflook. Doe in een kleine pot, voeg 3 eetlepels soepele olijfolie, abrikoos azijn en kappertjes. Bedek de pot met het deksel en schud goed. Laat gedurende ten minste een half uur staan. Weer goed schudden voor het opdienen.
In een schone pan mosterdzaad licht roosteren. Neem ze uit de pan.
– regenboogforel
Spoel filet met koud water, dep droog met keukenpapier en verwijder de resterende graten met een pincet. Snij filet in 6 gelijke porties. Voeg 1 eetlepel olijfolie in een matig hete pan en doe de forel erbij met de huid naar beneden. Druk voorzichtig op de filet stukken in de pan. Besprenkel met zout en versgemalen zwarte peper. Gaar de vis op de huid, niet omdraaien. De vis is gaar wanneer de bovenkant bleek wordt.
– koolrabi
Snijd de geschilde koolrabi in 6 delen en kook in het bewaarde kookvocht tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en onmiddellijk onderdompelen in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
In een kleine pan 1-2 el olijfolie verhitten en de koolrabi garen tot mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper. Leg op keukenpapier.
Serveren: neem 2 voorverwarmde borden. Leg ongeveer 3 geroosterde koolrabi plakjes en 3 filet delen met hun huid naar boven. Voeg rond elke koolrabi 2 theelepels groene koolrabi saus, bestrooi met 1 theelepel kappertjes-vinaigrette en mosterdzaad.

Deel deze pagina...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email