Meiknolletje

Meiknolletjes, ook wel meiraap (Brassica rapa) genoemd, zijn een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw wordt geteeld. In België en Frankrijk is het een veel voorkomende groente. Bij de Agrishop is het meiknolletje zeer regelmatig verkrijgbaar. Het behoort tot de vergeten groenten maar krijgt steeds meer belangstelling.

Meirapen zijn ronde knolletjes, ter grootte van een rode biet. Ze hebben een wit velletje afgezien van de bovenste één tot zes centimeters die paars, rood of groen kunnen zijn. De binnenkant is helemaal wit. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Het loof wordt ook wel als raapstelen apart gegeten. De exacte oorsprong is onbekend, maar wilde vormen zijn nog te vinden in Europa en west Azië. Meiknolletjes zijn lekker zacht en mals en de smaak is lichtzoet. Meiknolletjes kun je rauw eten en ook in salades gebruiken. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei. De iets scherpe smaak van het rauwe knolletje wordt milder door het koken. Meiraap moet je niet verwarren met koolraap. Sommige rassen van meiraap kunnen knolletjes laten uitgroeien tot een gewicht van ruim één kg. Meirapen werden al geteeld door de Romeinen en de Oude Grieken. De domesticatie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied.

Meiraapjes zijn in het voorjaar en de lente te koop. De naam ‘meiknolletje’ duidt op het feit dat ze alleen in het voorjaar worden geteeld, omdat de plant niet winterhard is. Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als herfstraap. De stoppelknol is ook een knolraap, die vroeger veel na de graanoogst op de korenstoppels werd gezaaid en aan het vee gevoerd. De winterraap (ook: aveelzaad) is een variëteit die winterhard is.

Bewaar de meiraap één tot twee weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.

Recepten

Deel deze pagina...
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef de eerste reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.