Pastinaak

Pastinaak, pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Er zijn geen verschillende soorten pastinaak. Het verschil zit in de grootte.

Pastinaak groeide oorspronkelijk rond de Middellandse Zee. In de Middeleeuwen werd de pastinaak gegeten als volksvoedsel. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. Nadat de pastinaak langzaam werd vervangen door de aardappel, is hij minder in trek geraakt.

Net als de winterwortel is pastinaak gekookt, gestoofd of rauw te eten. Pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. In de groentelade van de koelkast is de groente tot een week houdbaar. Het is een gezonde groente, rijk aan mineralen en koolhydraten. Het heeft een gunstige werking op maagkrampen, is geschikt voor diabetici en werkt vochtafdrijvend.

Recepten

Deel deze pagina...
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *